Fran Cobos - Osteopatia

Osteópata especilizado en el tratamiento del dolor orofacial y mandibular.
Tarragona
Barcelona

jueves, 8 de marzo de 2012

futbol, osteopatia i prevenció de les lesions infantils

Al Tausalut, el centre on treballo, acabem de signar un conveni de col·laboració amb el Club de futbol Nàstic de Tarragona. Dins dels controls mèdics i exàmens físics que es fan als jugadors, per primera vegada es farà un control osteopàtic, explorarem a totes les nenes i els nens de fins a 14 anys per fer una valoració de quin és el seu estat físic i donarem als pares un informe on se'ls hi explicarà com estan els seus fills i si creiem o no convenient que rebin tractament d'osteopatia. Per informar als pares s'enviarà una circular i m'han demanat que escrigui dos paràgras explicant en què farem però m'ha semblat molt més interessant editar una entrada al blog sobre l'importància de la prevenció en la pràctica esprotiva i sobretot en nenes i nens.

A banda de les lesions traumàtiques que es puguin produir fent esport, existeixen tota una sèrie de lesions i patologies que no van associades a un accident o impacte puntual, si no al desgast continu que acompanya a la pràctica esportiva, com tendinitis, pubàlgies o dolors articulars i que són evitables amb unes pautes concretes.

El cos humà és un sistema mecànic on els ossos funcionen com a peces que s'articulen entre sí i els músculs com a motors del moviment, la ciència que estudia aquest sistema estructural i funcional és la biomecànica, que és el fonament teòric i pràctic de l'ostepatia. Perquè el cos funcioni correctament la biomecànica ha de ser correcta, cada articulació ha de funcionar dins d'uns paràgrafs determinats. Com que la vida és moviment, quan una articulació es bloqueja, no funciona correctament o un múscul es comporta de manera inadequada, el cos intentarà corregir aquesta "disfunció" per continuar movent-se, i molt sovint aquesta compensació provoca o afavoreix dolors. Per si no ha quedat clar posarem un exemple pràctic; imaginem que tenim un guix al braç que no ens permet doblegar el colze però tenim gana i volem portar la forquilla a la boca, per a fer-lo, com que hem de menjar farem un moviment incorrecte i un esforç excessiu al coll o a l'espatlla, i si ho fem durant un temps determinat podrem patir dolor a la zona cervical.

La pràctica esportiva requereix d'uns rangs de moviment amplis per poder-se dur a terme correctament. El futbol, cas que estudiarem ara, necessita que els malucs tinguin movilitat, que la pelvis no estigui bloquejada, i que existeixi un equilibri entre abdominals i adductors per poder fer un bon xut. A més a més durant el xut el cos es recolza sobre un únic peu i es produeix un moviment de rotació entre la tíbia i el fèmur que tensiona els lligaments del genoll i els meniscos. Si les estructures que formen el cos presenten algun problema es faran microlesions a l'hora de xutar que derivaran finalment en; esguinços de turmell, ruptures de lligaments creuats o de meniscs, fractures de tíbia, lumbàlgies o pubàlgies.

El que desde tausalut oferirem a les nenes i nens és detectar les zones més "febles" del cos, els petits bloquejos o els funcionaments incorrectes de manera prematura, per així en cas necessari poder corregir-los i evitar futures lesions. A més a més en el cas dels menors els beneficis de l'osteopatia són dobles ja que al no estar "tancada" la biomecànica i la postura, es té l'oportunitat de canviar-la, fent un treball preventiu no només per a millorar la pràctica esportiva si no com a inversió per a una vida millor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario